DIY: Kookoskakku linnuille


Lokakuussa tulee yleensä ensilumi ja maa alkaa jäätyä ensimmäistä kertaa, silloin on hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta. Vaikka jo kuukausi sitten huomasin pikkulintujen tulevan tavanomaiselle ruokintapaikalleen kurkistelemaan, että joko täällä olisi jotain syötävää. Odotan kuitenkin että maa alkaa jäätyä. Hauskaa kun ne tulevat terassin ikkunnan edessä olevan rautasohvan nojalle ja oikein kurkkivat ikkunnasta sisään. Yleensä juttelen niille, että kohta saatte ruokaa. Malttakaa vielä.

Asetin lintulaudat viikko sitten takaterassille jonne meillä ei talvisin ole oikeastaan mitään kulkua. Saavat rauhassa aterioida ja minä samalla ihailla olohuoneen ikkunasta heidän ruokailuaan. Minusta on ihanaa seurata heidän kirmaamistaan lintulaudan ympärillä. Lintujen talviruokinta on sotkuista puuhaa ja kannatta miettiä lintulaudan sijaintia tarkkaan. Silti lintujen talviruokinta on erittäin tärkeää, sillä niiden turvin he selviävät kylmän talven yli.


Miellessäni on ollut jo pitkään valmistaa linnuille itse jotain syötävää. Kipaisin kirpputorille ja ostin eurolla vanhoja kakkuvuokia, sillä niillä saa kauniin muodon kakkuun. Mutta tekemiseen käy mikä tahansa astia.

Kookoskakun tekoon tarvitset:

-Auringonkukansiemeniä
-Kookosrasvaa 500g (saa isoimmista marketeista, löytyy voihyllystä, hinta noin 4e)
-Rusinoita, kauraa,pähkinöitä, pihalajanmarjoja (jolla saa kakkuun hieman väriä) tms.
-Kattilan missä rasva sulatetaan
-Kakkuvuoka tai vastaava (näitä voi tehdä erikokoisia)
-Kiinnitysnarua
-Pienen kepin tai vahvan rautalangan palan jolle lintu voi istahtaa

Sulta rasva 500g kattilassa  (sulaa nopeasti). Itse lisäsin ensin rasvan kakkuvuokaan ja sen jälkeen lisäsin hieman auringonkukansiemeniä sekä pihlajanmarjoja. Halusin, että ne tulisivat näkyviin kakun päälle. Lisäksi laitoin rusinoita ja kaapista löytyneitä mantelilastuja. Seuraavaan kakkuun taidan hakea pähkinöitä, sillä nyt niitä ei meiltä löytynyt.Sen jälkeen anna kakun kovettua noin vuorokauden. Ja muistahan varoa, rasva on todella kuumaa! Itse tein kakun illalla ja seuraavana päivänä keskipäivällä sain jo irrottaa kakun vuoasta. Hieman lämmintä vettä päälle ja kakku irtosi vuoasta helposti.

Sen jälkeen sidoin kakun ympärille narun, että voin kiinnittää kookoskakun roikkumaan terassimme yhteen paaluun. Hygieenian takia lintujen ruuat on hyvä laittaa roikkumaan, eivätkä he pääse ulostamaan ruuan sekaan. Lopuksi leikkasin pienen palan tukevampaa rautalankaa jonka työnsin kakkun alareunaan, jotta linnut voisivat siihen istahtaa syömään.Kakku oli valmis ja siitä tuli kaunis! Asetin sen terassille samantien ja voitte arvata, että siinä on käynyt kuhina!
Tarkkailen nyt vielä, onko kiinnityssysteemini paras mahdollinen ja voi olla että joudun sitä fiksaamaan sitä mukaan kun kakku kuluu. Ja taidanpa tehdä lisää kakkuja.. Ja joku jo vinkkasi tuolla instan puolella, että näitähän voi viedä vaikka lahjaksi. Erittäin hyvä idea sekin!  Tarkista vain, että lahjan saajalla on mahdollisuus ruokkia lintuja. Kerrostaloissa se taitaa olla kiellettyä.

Kivaa ja inspiroivaa viikkoa!
Marika4 kommenttia

  1. Ihana idea, tein kerran tuollaisen ja laitettiin se puuhun riippumaan.Kaikki ok niin kauan,kunnes talviaurinko tuli esiin ja sulatti melko pian koko ihanuuden:(Lienee viisainta virittää seuraavalla kerralla ihan varjon puolelle..Kiitos sinulle kivasta blogista ja innostavista ideoista<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on totta ja hyvä huomio, ettei ihan aurinkoon kannata kakkua laittaa. Meillä ei ainakaan vielä ole sulanut yhtään, toki eipä tuota aurinkoa ole juuri näkynyt.

      Poista

Kiitos kun jätit viestin.