Miten pitää tulpaanikimppu kauniimpana pidempään?


Kauppoihin on taas tullut ihania tulpaanikimppuja! Tulpaanit muistuttavat väreillään kevään tulosta ja tuovat arkeen hieman luksusta! Niiden ohi ei vain yksinkertaisesti pääse, ottamatta kimppua mukaansa! 
Niin minäkin lähdin muutama päivä sitten tyytyväisenä kupasta omani kanssa, kunnes eilen huomasin osan kukista makaavan pitkin maljakon vierustaa. Tuttua? Höh, mitä tapahtui minun kauniille ja ylväälle kimpulleni? Aloin selvittämään asiaa googlen ihmeellisestä maailmasta. Uudet imupinnat olin varsiin tehnyt, kuten teen aina kun uuden kimpun ostan. Lisäksi olin lisännyt ne kylmään veteen, mutta mitään muuta ohjetta tulpaanien osalta ei tullut mieleen. Toisaalta taipuisat tulpaaninoksat ovat kuin taideteos ja huomasimpa, että jotkut tosiaan haluavat tulpaaniensa taipuvan.  

Löysin sitten ohjeistuksen, jolla tulpaanikimpun saisi pysymään kauniimpana pidempään. Tässä se tulee.

 • Osta tulppaanit kun ne ovat vielä nupullaan.
 • Katkaise varsista 1-2 cm:n vino pala terävällä veitsellä. Älä käytä saksia, etteivät varsien imupinnat kärsi.
 • Laita tulppaanit kylmään veteen. Matala, noin 10 cm:n korkeudelle ulottuva vesi riittää.
 • Jos haluat, että tulppaanisi ovat ryhdikkäitä, anna kimpun olla vedessä aluksi suojamuovissa tai -paperissa 1-2 tuntia. Kun varret ovat imeneet itseensä riittävästi vettä, poista kääre ja asettele kukat lopullisesti maljakkoon. 
 • Toinen koulukunta nauttii rennomman näköisistä tulppaaneista. Siinä tapauksessa poista kääre heti kun asetat kukat maljakkoon: näin saat tulppaanit kaartumaan ja taipuilemaan.
 • Tulppaanit kasvattavat vartta vielä maljakossakin, joten niitä on leikattava muutaman päivän välein.
 • Matalassa vedessä pitäminen hillitsee varren venymistä.
 • Huolehdi, että vesi ei pääse loppumaan. 
 • Tulppaanit kestävät pidempään, jos siirrät ne yön ajaksi viileään. 
 • Leikkokukkavirkiste ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Sokeripalaakin voit kokeilla virkisteenä, mutta vaihda silloin vesi päivittäin ja tarkista samalla imupinnat.

Ehkä ensikerran minunkin kimppuni pysyy pystyssä hieman pidempään. Kertokaahan, jos teillä on tähän vielä lisättävää. Kuulen ne mielelläni. 
Marika


13 kommenttia

 1. Tai sitten tulppaanit ovat tulleet tiensä päähän. Marketeissa on joskus niin säälittävän kuivuneita tulppaaneita, että miten kehtaavat edes myydä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli kyllä ihan nupulla kun ostin ja Cittarista ostin. Tämä minun kimppuni on nyt hieman piristynyt kun siirsin ne viileämpään. Varmasti kukkakaupasta saa parempaa laatua! Käynkin aika usein, sinne vaan pitää erikseen lähteä.😞 Helppo vaan napata kauppareissulla ostoskoriin. Neilikat kestää pitkään ja niitä yleensä suosin.😊

   Poista
 2. Ihania kukkia tulppaanit, mutta harmittavan lyhytikäisiä, vaikka kuinka hellisi ja juttelisi;) Joskus lehtien värikin haalenee oudosti vaaleiksi tosi nopeaa ja kukista tulee sellaisia eläviä kuolleita. No, saapahan taas uuden värin valita kaupasta entisten kuoltua ja vaihtelua muutamalla eurolla:) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, jotenkin niin keväisiä! Olen kanssa yrittänyt jutella, mutta eipä se ole auttanut. Heh. Meillä ainakin vaikuttaa takka, jota lämmitetään säännöllisesti. Mikään kukka ei tykkää takan lämmöstä ja varsinkaan leikkokukat.

   Poista
 3. Tulppaanit ovat niin kauniita. Itse olen alkanut ostaa tulppaanit kukkakaupasta ja mieluusti vielä papukaijatulppaaneina. Ne kestävät ja kestävät. Kaupan tulppaaneita en oikein ole saanut pidettyä pitkään kauniina :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, en tiedä mitään eri lajikkeista tms. Täytyypä käydä joskus kysymässä papukaijatulpaaneja. : )

   Poista
 4. OLen huomannut, että jos marketista ostaa kukkia, kannattaa ne ostaa alkuviikosta...tulevat kauppaan silloin. Tarkista, myös imupinta...jos on kovin ruskea kukat ovat vanhoja.
  Anoppillani oli kukkakauppa, siksi tiedän nämä vinkit..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, täytyy pitää mielessä! Olen kyllä yrittänyt syynätä aina tarkasti, että otan mahdollisimman tuoreen kimpun. : )

   Poista
 5. Tulppaanit on ihania, mutta välillä vähän hankalia. Ton sokerivinkin olin kuullut itsekkin, mutta en kyllä huomannut eroa. Viimeisimmät tulppaanit ostin Lidlistä ja pistin aluksi veteen muoveineen päivineen. Oikein ovat terhakoita ja kauniita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on vähän tuuriakin, että minkälaisen kimpun saa. Nelikat pysyy meillä pisimpää kauniina. 😊

   Poista
 6. Tulppaanit on kyllä niin <3 Nämä vinkit olen itsekin saanut tietooni, mutta silti ei aina auta. Etenkin tuo viileä tila on nykyasunnoissa aika hankala. Jos olisikin sellainen vanhan talo kuisti...

  VastaaPoista

Kiitos kun jätit viestin.